The hackers make cider

From VoidWarranties - Hackerspace Antwerp, Belgium
Revision as of 14:47, 30 June 2015 by Berz (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search


The hackers make cider
What:
we will try to make cider
Event.png
Participants:
berz yashiko wardr
Category:
Misc


Contents

Getting the appels

We zijn dinsdag 03/10 appels gaan plukken in Vremde. Na 3 uur met drie plukken hebben we 22,4 kg geplukte appels en 147,7 kg gevallen appels. Deze zitten op dit moment in zakken in [berz]'s garage.

Appelsap maken

Naast het MAS staat een ponton van time circus. hebben een fruitpers aangeschaft die we konden gebruiken. Donderdag 04/10 hebben we onze appels geperst. We hebben ook wat appels gekregen van anderen. De appels werden gewassen, vuile plekken uitgesneden, in twee gesneden, verpulpt en dan geperst. Het sap werd daarna gepasteuriseerd door het tot 68 °C te verhitten. Hierna konden we een 105 liter appelsap terug naar de space voeren.

Cider maken

Opstarten van de gisting

Het appelsap werd in twee buikflessen gegoten, met een inhoud van 60 en 54 liter. Aangezien er tijdens de gisting een schuimontwikkeling is werden de flessen niet volledig gevuld. Het resterend appelsap werd zo gedronken en was lekker, zeker vermengd met mate.

Aan het sap werd een heel klein beetje (Xg/10l) gistvoedingsstof toegevoegd en een normale dosis champagnegist (3g/10). Met het gist werd eerst een starter gemaakt door het gist op te hydrateren in een beetje lauw water, tot het ging schuimen. Hierna werd er appelsap aan de starter toegevoegd tot het goed schuimde. De starter werd dan rond 18:00 in de buikflessen gekapt. De buikflessen werd afgesloten met een waterslot

Buikfles 1 Buikfles 2
Volume fles 54l 60l
Volume vloeistof ~46l ~50l
SG 1.048 1.050
Gistvoeding (1.5g/10l) 6.9g 7.5g
Gist (3g/10l) 13.8g 15g

Aerobe gisting

Tijdens de aerobe gisting vermenigvuldigd de gist zich door met zuurstof te reageren. Hierbij is de temperatuur best iets hoger. Daarom werden de twee buikflessen tijdelijk in de lounge geplaats.

Anaerobe gisting

Omdat de fles afgesloten is met een luchtslot zit er maar een beperkte voorraad zuurstof in de fles. Omdat deze op geraakt gaat de gist over op anaerobe fermentatie.

Bottelen

Wanneer de fermentatie voorbij is, meestal omdat er geen suikers meer in de oplossing, doen we deze in flessen.

Ik heb net bij mijn tante (werkt in de brasserie van de Trappisten van Westmalle) nagevraagd of ze bij hun hun lege Cava flessen kunnen bijhouden voor ons. Ze gaat het navragen op haar werk. Hier kunnen we mogelijk aan heel erg veel flessen tegelijk geraken. (Yashiko)

Personal tools
Namespaces
Variants
Actions
Navigation
Toolbox
Content Creation
Belgian Spaces