The hackers make cider

From VoidWarranties - Hackerspace Antwerp, Belgium
(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Line 10: Line 10:
  
 
==Appelsap maken==
 
==Appelsap maken==
[berz] heeft een fruitpers. Voor de appels geperst worden moet er pulp van gemaakt worden. We zouden dus een verpulveraar moeten bouwen.  
+
Naast het MAS staat een ponton van time circus. hebben een fruitpers aangeschaft die we konden gebruiken. Donderdag 04/10 hebben we onze appels geperst. We hebben ook wat appels gekregen van anderen. De appels werden gewassen, vuile plekken uitgesneden, in twee gesneden, verpulpt en dan geperst. Het sap werd daarna gepasteuriseerd door het tot 68 °C te verhitten. Hierna konden we een 105 liter appelsap terug naar de space voeren.
  
Een andere oplossing is om de pers en verpulveraar van Time circus te gebruiken. Deze VZW heeft een installatie op een ponton naast het MAS en wil daar donderdag 04/10 appelsap persen. We zouden ook kunnen vragen of we daar op een ander moment appalsap mogen komen persen.
+
==Cider maken==
 +
===Opstarten van de gisting===
 +
Het appelsap werd in twee buikflessen gegoten, met een inhoud van 60 en 54 liter. Aangezien er tijdens de gisting een schuimontwikkeling is werden de flessen niet volledig gevuld. Het resterend appelsap werd zo gedronken en was lekker, zeker vermengd met mate.  
  
Vervoer is nog een probleem. Zonder auto is het bijna onmogelijk om 170kg appels te vervoeren.
+
Aan het sap werd een heel klein beetje (Xg/10l) gistvoedingsstof toegevoegd en een normale dosis champagnegist (3g/10). Met het gist werd eerst een starter gemaakt door het gist op te hydrateren in een beetje lauw water, tot het ging schuimen. Hierna werd er appelsap aan de starter toegevoegd tot het goed schuimde. De starter werd dan rond 18:00 in de buikflessen gekapt. De buikflessen werd afgesloten met een waterslot
  
==Cider maken==
+
===Aerobe gisting===
Nadat de appels geperst zijn wordt het sap in buikflessen gedaan. Hiervoor dienen deze eerst gesteriliseerd te worden. Eventueel wordt er suiker aan het sap toegevoegd. De fermentatie wordt gestart door gist toe te voegen en de buikfles wordt gedicht met een waterslot.
+
Tijdens de aerobe gisting vermenigvuldigd de gist zich door met zuurstof te reageren. Hierbij is de temperatuur best iets hoger. Daarom werden de twee buikflessen tijdelijk in de lounge geplaats.
 +
 
 +
===Anaerobe gisting===
 +
Omdat de fles afgesloten is met een luchtslot zit er maar een beperkte voorraad zuurstof in de fles. Omdat deze op geraakt gaat de gist over op anaerobe fermentatie.
  
Daarna worden de buikflessen bewaard tot de fermentatie gedaan is.
+
==Bottelen==
 +
Wanneer de fermentatie voorbij is, meestal omdat er geen suikers meer in de oplossing, doen we deze in flessen.
  
==Cider op individuele flessen trekken==
 
 
Ik heb net bij mijn tante (werkt in de brasserie van de Trappisten van Westmalle) nagevraagd of ze bij hun hun lege Cava flessen kunnen bijhouden voor ons. Ze gaat het navragen op haar werk. Hier kunnen we mogelijk aan heel erg veel flessen tegelijk geraken. (Yashiko)
 
Ik heb net bij mijn tante (werkt in de brasserie van de Trappisten van Westmalle) nagevraagd of ze bij hun hun lege Cava flessen kunnen bijhouden voor ons. Ze gaat het navragen op haar werk. Hier kunnen we mogelijk aan heel erg veel flessen tegelijk geraken. (Yashiko)

Revision as of 03:18, 6 October 2012


The hackers make cider
What:
we will try to make cider
Event.png
Participants:
berz yashiko wardr
Category:
Misc


Contents

Getting the appels

We zijn dinsdag 03/10 appels gaan plukken in Vremde. Na 3 uur met drie plukken hebben we 22,4 kg geplukte appels en 147,7 kg gevallen appels. Deze zitten op dit moment in zakken in [berz]'s garage.

Appelsap maken

Naast het MAS staat een ponton van time circus. hebben een fruitpers aangeschaft die we konden gebruiken. Donderdag 04/10 hebben we onze appels geperst. We hebben ook wat appels gekregen van anderen. De appels werden gewassen, vuile plekken uitgesneden, in twee gesneden, verpulpt en dan geperst. Het sap werd daarna gepasteuriseerd door het tot 68 °C te verhitten. Hierna konden we een 105 liter appelsap terug naar de space voeren.

Cider maken

Opstarten van de gisting

Het appelsap werd in twee buikflessen gegoten, met een inhoud van 60 en 54 liter. Aangezien er tijdens de gisting een schuimontwikkeling is werden de flessen niet volledig gevuld. Het resterend appelsap werd zo gedronken en was lekker, zeker vermengd met mate.

Aan het sap werd een heel klein beetje (Xg/10l) gistvoedingsstof toegevoegd en een normale dosis champagnegist (3g/10). Met het gist werd eerst een starter gemaakt door het gist op te hydrateren in een beetje lauw water, tot het ging schuimen. Hierna werd er appelsap aan de starter toegevoegd tot het goed schuimde. De starter werd dan rond 18:00 in de buikflessen gekapt. De buikflessen werd afgesloten met een waterslot

Aerobe gisting

Tijdens de aerobe gisting vermenigvuldigd de gist zich door met zuurstof te reageren. Hierbij is de temperatuur best iets hoger. Daarom werden de twee buikflessen tijdelijk in de lounge geplaats.

Anaerobe gisting

Omdat de fles afgesloten is met een luchtslot zit er maar een beperkte voorraad zuurstof in de fles. Omdat deze op geraakt gaat de gist over op anaerobe fermentatie.

Bottelen

Wanneer de fermentatie voorbij is, meestal omdat er geen suikers meer in de oplossing, doen we deze in flessen.

Ik heb net bij mijn tante (werkt in de brasserie van de Trappisten van Westmalle) nagevraagd of ze bij hun hun lege Cava flessen kunnen bijhouden voor ons. Ze gaat het navragen op haar werk. Hier kunnen we mogelijk aan heel erg veel flessen tegelijk geraken. (Yashiko)

Personal tools
Namespaces
Variants
Actions
Navigation
Toolbox
Content Creation
Belgian Spaces