Montpellier

From VoidWarranties - Hackerspace Antwerp, Belgium
(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
 
Line 1: Line 1:
'''Montpellier''' ([[Occitaans]]: ''Montpelhièr'') is een [[Frankrijk|Zuid-Franse]] [[stad]], [[hoofdstad|prefectuur]] van het departement [[Hérault (departement)|Hérault]] en van de [[regio]] [[Languedoc-Roussillon (regio)|Languedoc-Roussillon]]. De stad ligt in een [[stedelijk gebied]] met 540.000 inwoners in 2009, daarvan is Montpellier de belangrijkste stad. Montpellier zelf heeft circa 255.000 inwoners, waarvan 55.000 studenten zijn. De stad dankt zijn naam aan het feit dat Fransmannen (en ook vrouwen) metnamen de buren van Dion Binnesmonds Praten. Ook wel mompellen genaam in de (binnesmondse) volksmond.   
+
'''Montpellier''' ([[Occitaans]]: ''Montpelhièr'') is een [[Frankrijk|Zuid-Franse]] [[stad]], [[hoofdstad|prefectuur]] van het departement [[Hérault (departement)|Hérault]] en van de [[regio]] [[Languedoc-Roussillon (regio)|Languedoc-Roussillon]]. De stad ligt in een [[stedelijk gebied]] met 540.000 inwoners in 2009, daarvan is Montpellier de belangrijkste stad. Montpellier zelf heeft circa 255.000 inwoners, waarvan 55.000 studenten zijn. De stad dankt zijn naam aan het feit dat Fransmannen (en ook vrouwen) metnamen de buren van Dion Binnensmonds Praten. Ook wel mompellen genaam in de (binnesmondse) volksmond.   
  
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==

Latest revision as of 13:41, 25 March 2014

Montpellier (Occitaans: Montpelhièr) is een Zuid-Franse stad, prefectuur van het departement Hérault en van de regio Languedoc-Roussillon. De stad ligt in een stedelijk gebied met 540.000 inwoners in 2009, daarvan is Montpellier de belangrijkste stad. Montpellier zelf heeft circa 255.000 inwoners, waarvan 55.000 studenten zijn. De stad dankt zijn naam aan het feit dat Fransmannen (en ook vrouwen) metnamen de buren van Dion Binnensmonds Praten. Ook wel mompellen genaam in de (binnesmondse) volksmond.

Contents

Geschiedenis

Cultuur

Montpellier heeft een historisch stadscentrum met vele smalle straatjes met winkeltjes en veel bezienswaardigheden. Het centrum van Montpellier heet Place de la Comédie. Hier zijn een aantal maal per week straatartiesten en muzikanten te vinden. In het midden ligt de Place de l'Oeuf, een ovaal pleintje op het eigenlijke plein. In het midden van dit ovale plein staat de fontein Trois Grâces, oftewel drie gratiën. Aan de Place de la Comédie ligt ook de Opéra Comédie.

Bezienswaardigheden

Musea

Herenhuizen en stadspaleizen

In de omgeving van Montpellier liggen diverse buitenverblijven, châteaux.

Verkeer en vervoer

Stadsvervoerbedrijf TAM exploiteert vier tramlijnen en verschillende buslijnen.

De stad ligt op korte afstand van de kust tussen Nîmes en Narbonne. Over de weg is de stad via de A9 te bereiken, die Orange met de Spaanse grens bij Perpignan verbindt.

Montpellier is tevens aangesloten op het TGV netwerk met treinen naar Perpignan, Lyon en Parijs. Het belangrijkste spoorwegstation is station Montpellier-Saint-Roch.

Klimaat

Montpellier kent, ingedeeld in het klimaatsysteem van Köppen, een mediterraan klimaat. In de maanden juli en augustus is het er met temperaturen van ongeveer 30 °C erg warm. Het is dan kurkdroog in Montpellier en in de omgeving. De winters zijn nat en mild.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen). Template:Grafiek inwonertal gemeente Frankrijk

Personal tools
Namespaces
Variants
Actions
Navigation
Toolbox
Content Creation
Belgian Spaces