LETS

From VoidWarranties - Hackerspace Antwerp, Belgium
Revision as of 00:11, 4 July 2015 by Koert (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search


LETS
What:
Opsomming van vraag en aanbod dat Voidwarranties heeft richting Lets Antwerpen Stad.
Lets.jpg
Participants:
User:Ivom
Category:
Misc
Locations:
Den Bunker

Contents

Strategie

Een Lets (Local Exchange Trading System) biedt de mogelijkheid waardering te geven en te krijgen voor geleverde diensten in de vorm van een alternatieve 'munt'. In het Lets Antwerpen Stad (LAS) heten die munten handjes. Handjes kunnen worden uitgegeven aan anderen die voor de space iets willen doen. --> Wat is het nut van een alternatieve munt? Daarin zit voor mij een serieus probleem met letsen. Ik zie geen verschil tussen letsen en met gewoon geld betalen. (Koert)

Het lets-systeem in Antwerpen laat toe in de 'min' te gaan tot 500 handjes. Naar boven toe is het niet toegelaten te letsen als je +500 handjes hebt verzameld. Houd het dus rond de 0. 20 handjes per uur geleverde diensten is de norm. Voor spullen wordt er doorgaans een aantal handjes overeengekomen dat redelijk wordt verondersteld tussen beide partijen.

De administratie van de in en uitgaande handjes wordt geregeld via eLas -> [1]

Jaarlijks wordt er per account een vaste bijdrage van 12 EURO gevraagd. Dat geld wordt ondermeer gebruikt om de serverhosting en de druk en verzending van een papieren zine (4 keer per jaar) te bekostigen. Verder wordt er van ieder account per kwartaal 10 handjes afgehouden om de mensen die achter de schermen extra werk doen gedeeltelijk te waarderen. --> hmms, wist ik ni (dacht dat het €6 was, en wist niets van de handjes). Waarom geld en handjes betalen? Zine moet ik ni hebben, zet dat op uwe website. En als iedere letser in Antwerpen €12 betaald voor hosting dan is letsen ofwel een flop van jewelste, ofwel is dat een gouden server. (Koert)

In de hackerspace wordt er geëxperimenteerd met Lets, door bijvoorbeeld eens een repareercafé in te leggen en ook om assistentie te verlenen rond andere hard- en software gerelateerde vragen. Het is evenwel niet de bedoeling om met de space naar buiten te komen als reparatiewerkplaats. "Samen dingen oplossen" is de sleutel tot waar de space voor staat. --> Met repareercafés wordt bij mijn weten nog niet geëxperimenteerd in de space, al dan niet verbonden met letsen. Het idee is gewoon al een paar keer naar boven gekomen. Maar misschien heb ik iets gemist. (Koert)

Vraag

Aanbod

Het huidige aanbod zoals het momenteel op het lets staat

Doen we dit wel of niet? Hier komt het, 'We zijn geen reperatiewerkplaats' om de hoek kijken.

Doen we dit wel of niet? Hier komt het, 'We zijn geen reperatiewerkplaats' om de hoek kijken. "We repareren geen laptops en vastlopende Windows installaties"!

Voor occasioneel gebruiker is de space toegankelijk voor niet leden ongeacht of ze letsen of niet. Waardering laten geven door letsers zou evenwel geen probleem hoeven zijn.

Gaat waarschijnlijk niemand op af komen

Denk aan mensen die aan het verbouwen zijn

Onduidelijk, wat dit precies inhoud. Schrappen.

Basis-installatie uitleggen, dual-boot config enz. Denk aan het inrichten van een workshop... --> Workshops zijn €5 voor niet-hackerspace of niet-Josto leden. Die €5 zal sowiezo betaald moeten worden...

Met het gereedschap dat voorhanden is.

Extra punten

--> ik vind dit persoonlijk niet kunnen, dit is voor de werkingskosten te vergoeden - we kunnen immers geen maté met handjes betalen.

--> Hulp wel, zelf herstellen niet.

--> Assistentie OK, niet invasief, dwz "repairshop"/"junkyard".

Contact group

3 personen in de space hebben toegang tot het lets account om transacties te doen. Contacteer, Ivo, Yvan en ...

Personal tools
Namespaces
Variants
Actions
Navigation
Toolbox
Content Creation
Belgian Spaces